fbpx

Cv maken? 5 bruikbare tips!

sollicitatie_tips13
0

Cv maken? 5 bruikbare tips!
Over het algemeen is je curriculum vitae (cv) het eerste waar jouw mogelijk nieuwe werkgever naar kijkt. Het is dus heel erg belangrijk dat jij een cv maakt waarmee je direct opvalt, omdat je waarschijnlijk niet de enige bent die op de betreffende vacature solliciteert. Ben jij druk bezig met het zoeken naar een nieuwe baan, maar heb je problemen met het opstellen van je cv? In dit artikel vind je vijf belangrijke en zeer bruikbare tips, die jou helpen bij het opstellen van een cv waarmee je direct opvalt.

#1 Zorg ervoor dat je opvalt
Jouw cv wordt gemiddeld genomen slechts negen seconden bekeken. Aan jou dus de taak om ervoor te zorgen dat jouw cv er tussenuit springt. Als je een opvallend cv wilt maken kun je ervoor kiezen om gebruik te maken van kleur en design. Daardoor valt hij sowieso meer op dan alle andere cv’s op de stapel, die vaak wat ‘saai’ zijn. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om gebruik te maken van beeldmateriaal, omdat foto’s veel meer zeggen dan een stukje tekst. Dus: neem jij in je cv een stukje tekst op met daarin je hobby’s? Voeg er een foto aan toe! Je kunt op opvallen en indruk maken door anderen te vragen of ze jouw kwaliteiten willen beoordelen. Deze functie (aanbevelingen) ken je waarschijnlijk wel van LinkedIn. Door anderen te laten vertellen waarom ze vinden dat jij geschikt bent voor een bepaalde functie of bepaalde werkzaamheden, kun je jezelf een stuk beter in de markt zetten. Omdat je weet dat je cv vaak slechts minder dan tien seconden bekeken wordt, is het handig om de informatie in bepaalde blokken op te delen. Zo zorg je ervoor dat in één oogopslag duidelijk wordt wie jij bent en wat jij kunt.

#2 Sla jouw cv op de juiste manier op (.pdf)
Het is heel erg verstandig om het cv als pdf-bestand op te slaan, zeker als je ervoor gekozen hebt om jouw cv van de nodige foto’s, kleur en een opvallend design te voorzien. Als je het cv opslaat als een pdf-bestand zorg je er namelijk voor dat de door jou gekozen opmaak bewaard blijft. Daarnaast is het aan te raden om je voor- en achternaam in de bestandsnaam op te nemen. Dus, bijvoorbeeld: cv-voornaam-achternaam.pdf. Op deze manier ziet de ontvanger zonder het bestand te openen meteen met wie hij te maken heeft. Als jij door de eerste selectie komt en jouw cv wordt op de computer opgeslagen, dan zorgen jouw namen in de bestandsnaam er daarnaast voor dat je cv makkelijker terug te vinden is. Jij bent er natuurlijk niet verantwoordelijk voor hoe iemand zijn computer ordent, maar je kunt er op deze manier wel voor zorgen dat jouw kans op de baan, die je zo graag wilt, net een stukje groter is.

#3 Laat je cv door iemand anders nalezen
Voor veel bedrijven is het een vereiste dat een sollicitant, ongeacht de functie, in ieder geval foutloos Nederlands kan schrijven. Een taal- of spellingsfout is al snel gemaakt, daarom is het zeker aan te raden om je cv door iemand anders na te laten lezen. Daarnaast zijn er verschillende websites, denk hierbij bijvoorbeeld aan Onze Taal en Taalunieversum, die de meest gemaakte fouten uitleggen en de veelgestelde vragen met betrekking tot taal beantwoorden. Dus, sluipt er bij jou nog wel eens een taalfoutje in en heb je moeite met foutloos schrijven? Of twijfel je over hoe je bepaalde dingen het best in je cv of motivatiebrief kunt opnemen? Dan raden wij het gebruik van de hierboven beschreven taal-websites raden zeker aan als jij aan de slag gaat met je cv maken en het schrijven van je motivatiebrief. Want, het zou natuurlijk ontzettend zonde zijn als jij vanwege een kleine slordigheid op voorhand al afvalt.

#4 Een cv maken dat aansluit bij de functie
Een veelgemaakte fout is dat mensen met hun cv willen aantonen dat ze ongelofelijk veel werkervaring hebben. In principe is dat natuurlijk ook heel goed, maar je moet er wel altijd voor zorgen dat de werkervaring die je in je cv opneemt aansluit bij de functie waarop je solliciteert. Dat je ooit als bijbaantje de lokale buurtkrant bezorgd hebt is natuurlijk totaal niet relevant als jij bijvoorbeeld solliciteert op een vacature elektromonteur. Als je ervoor kiest om competenties en aanbevelingen van anderen in je cv op te nemen is het dan ook verstandig om alleen competenties en aanbevelingen op te nemen die relevant zijn voor de vacature waar je op solliciteert. Een ander belangrijk punt: zorg ervoor dat je je cv kort en bondig houdt. Probeer het meest belangrijk op één A4 te krijgen. Houd er rekening mee dat je ook in je motivatiebrief nog ruimte hebt om bepaalde onderdelen op te nemen.

#5 Houd het zakelijk!
Ondanks dat we aanraden dat je er tijdens het cv maken voor zorgt dat je opvalt, bijvoorbeeld door gebruik te maken van een opvallend design en kleuren, is het wel belangrijk dat je je cv zakelijk houdt. Probeer het kleurgebruik daarom dan ook te beperken, zodat je cv niet te kinderlijk of speels overkomt. Let er dus op dat je niet overdrijft en houd goed in je hoofd dat het wel om zakelijke correspondentie gaat. Dit is iets wat je ook zeker niet moet vergeten in de teksten op je cv en in je motivatiebrief. Probeer in ieder geval het gebruik van je, jij en jouw te vermijden. Ook in dit geval is het weer belangrijk dat je hierin niet overdrijft. Je hoeft geen overdreven zakelijke taal te gebruiken. Heel belangrijk is dat je ervoor zorgt dat je jezelf blijft.

Cv maken: de belangrijkste onderdelen
Als je de hierboven genoemde tips toepast tijdens het cv maken vergroot je de kans dat jij opvalt tussen de stapel cv’s. Het is daarnaast ook belangrijk om te weten welke onderdelen je absoluut niet mag vergeten tijdens het opstellen van je cv. Je vindt ze in onderstaande lijstje: Personalia: in ieder geval zijn je voor-, achternaam en geboortedatum heel belangrijk Opleidingen: benoem alleen de voor de functie relevante opleidingen én geef aan of je de opleiding hebt afgerond. Als dit niet zo is, kun je de opleiding beter niet in je cv opnemen. Werkervaring: benoem niet alleen bij welk bedrijf je gewerkt hebt, maar ook wat jouw functie was en wat je verantwoordelijkheden binnen die functie waren Vaardigheden: benoem de vaardigheden die je bezit, laat ze eventueel bevestigen door anderen Hobby’s: niet heel relevant voor het werk dat je gaat uitvoeren, maar recruiters proberen aan de hand van jouw hobby’s vaak een beeld te schetsen van je persoonlijkheid
Sollicitatietips in je mailbox?

Wil jij op de hoogte blijven van de sollicitatietips van FG Progress? Vul dan onderstaand formulier in en ontvang een mailtje als wij nieuwe sollicitatietips voor je hebben! Wil je ook op de hoogte blijven van onze meest recente openstaande vacatures? Klik dan hier om je aan te melden voor onze vacature alerts. Dan ben jij de eerste die het weet als er een mogelijk interessante vacature voor je is!

Gerelateerde blogs

Laat een reactie achter