fbpx

Sollicitatiegesprek tips

sollicitatie_tips
0

Sollicitatiegesprek tips
Sollicitatiegesprek in de planning? In dit artikel geven wij je de vijf meest nuttige sollicitatiegesprek tips en helpen we je bij het voorbereiden van dat ó zo belangrijke gesprek. Voor veel mensen is het voeren van een sollicitatiegesprek de ergste nachtmerrie. Er is een manier om ervoor te zorgen dat je het gesprek met veel meer vertrouwen in kunt gaan. Namelijk met de volgende vijf sollicitatiegesprek tips. En alvast heel veel succes gewenst!

Bereid je goed voor!
‘Een goede voorbereiding is het halve werk’ is één van de belangrijkste sollicitatiegesprek tips. Het is van essentieel belang dat je voorafgaand aan een sollicitatiegesprek onderzoek doet naar het bedrijf en de gesprekspartners. Zo kun je onderzoeken hoe het is gesteld met de bedrijfscultuur, zodat je daar bijvoorbeeld je kledingstijl op kunt aanpassen. Het is hierbij ontzettend belangrijk om te weten dat het beter is om iets té formeel te gaan, dan dat jouw kledingstijl er op voorhand al voor zorgt dat het bedrijf niet met je verder wil.

Er zijn veel vragen die bijna in elk sollicitatiegesprek terugkomen. Een aantal daarvan gaan over het bedrijf en over wat jij weet over het bedrijf. Ook daar moet je je voor het gesprek dus heel goed op voorbereiden. Het is natuurlijk absoluut not done als jij zegt totaal geen idee te hebben wat de core business van het bedrijf is, of waar het bedrijf voor staat. Maar het bedrijf wil natuurlijk ook van alles over jou weten, zowel privézaken als met betrekking tot de functie. De 25 meest gestelde sollicitatiegesprek vragen vind je onder de sollicitatiegesprek tips.

Zorg voor de juiste uitstraling
Tuurlijk moet je ervoor waken dat je je anders voordoet dan dat je bent, maar zorg in ieder geval wel voor de juiste uitstraling. Je kunt dit doen door een actieve houding aan te nemen en oogcontact met je gesprekspartner te maken. Het is moeilijk te rijmen als je zegt dat je niet kunt wachten om voor het bedrijf te mogen werken terwijl je er als een zoutzak bij zit. Onthoud heel goed dat een sollicitatiegesprek iets formeels is en vergeet dus zeker niet van tevoren je telefoon op stil of helemaal uit te zetten.

Een goede voorbereiding is al een goede eerste stap in de richting naar de juiste uitstraling, omdat dit aangeeft dat je het bedrijf en de gesprekspartners respecteert en serieus neemt. Noteer de datum en tijd van een sollicitatiegesprek dan ook altijd goed in je agenda, want je daarin vergissen is een no-go. En de juiste uitstraling betekent niet dat je moet gaan flirten met je gesprekspartner. Het is voor zowel mannen als vrouwen aan te raden dit niet te doen, omdat je tijdens een sollicitatiegesprek niet in de kroeg bent, maar in een formeel gesprek.

Ga ruim van tevoren weg
Naast een goede voorbereiding en een juiste uitstraling is ook op tijd komen één van de vijf belangrijkste sollicitatiegesprek tips. Je maakt slechts één keer een eerste indruk, dus moet je ervoor zorgen dat deze indruk goed is. Te laat komen gaat je daar echt niet bij helpen. Misschien denkt je toekomstige leidinggevende wel dat jij een chronische telaatkomer bent en dat wil je niet. Je wil juist dat hij hetzelfde enthousiaste gevoel bij jou krijgt als jij bij hem en zijn bedrijf hebt. Doe daar dan ook alles aan.

Zorg dat je tijdig van huis gaat om files te vermijden of desnoods een trein te kunnen missen. En kom op tijd. Ga je op de fiets naar je sollicitatiegesprek? Hou dan bijvoorbeeld rekening met het weer. Regent het? Kies dan liever een ander vervoersmiddel, om niet als een verzopen kat op het sollicitatiegesprek te verschijnen. Wordt het juist heel warm? Ook dan kun je misschien beter de tram pakken. Zorg er in ieder geval voor dat je op tijd weggaat, zodat je niet hoeft te haasten. Want, ook volledig nat van het zweet aankomen is geen goede raadgever.

Onderbreek je gesprekspartner niet
Tijdens een sollicitatiegesprek is het logisch dat je heel erg enthousiast bent en je niet kunt wachten om je gesprekspartners ervan te overtuigen dat jij de aangewezen persoon voor de vacature bent. Let er wel op dat je je gesprekspartner altijd laat uitpraten. Als jij middenin een verhaal ineens inhaakt om het allemaal even van jouw kant te bekijken kan dat heel onbeleefd overkomen. Ook in dit geval is het dus essentieel om te laten merken dat je respect voor het bedrijf en gesprekspartners hebt.

Het maken van aantekeningen tijdens het sollicitatiegesprek kan bijdragen aan een actieve houding. Daarnaast kun je steekwoorden voor jezelf opschrijven, zodat je hier later in het gesprek op kunt terugkomen. Hiermee verklein je de kans dat je je gesprekspartner onderbreekt omdat je anders bang bent dat je het punt later vergeet aan te halen. Het is wel handig om van tevoren even te melden dat je graag aantekeningen van het gesprek wilt maken en te vragen of dat geen probleem is. Het kan namelijk afleiden of als vervelend beschouwd worden.

Straal positiviteit uit
Ook de laatste sollicitatiegesprek tip gaat gepaard met het maken van een goede eerste indruk en heeft alles te maken met je uitstraling. Als je voor een actieve, enthousiaste en open houding zorgt ben je al enigszins goed op weg. Maar, veel sollicitanten raken tijdens hun sollicitatiegesprek niet uitgesproken over hun vorige werkgever. En hoe slecht het daar wel niet was. Voor bedrijven is loyaliteit van medewerkers onwijs belangrijk. Door slecht over ex-werkgevers te spreken kun je overkomen als iemand zonder loyaliteit voor een bedrijf.

Naast loyaliteit is het sowieso heel belangrijk om positiviteit uit te stralen, omdat positiviteit ook op de werkvloer belangrijk is. Als jij tijdens je sollicitatiegesprek negatief overkomt, kunnen je gesprekspartners denken dat je negatieve houding misschien wel voor een slechte invloed op de werksfeer kan gaan zorgen. Dus, heb jij binnenkort een sollicitatiegesprek? Bereid je goed voor, zorg voor de juiste uitstraling, kom op tijd, onderbreek je gesprekspartner niet en straal positiviteit uit. Dit alles draagt eraan bij dat je een grotere kans hebt op die baan die je zo graag wilt.

De 25 meest gestelde vragen sollicitatiegesprek
Het is logisch dat je het sollicitatiegesprek met de nodige spanning tegemoet ziet. Inzicht krijgen in de 25 meest gestelde vragen tijdens het sollicitatiegesprek kan je daar bij helpen. Zo kun je je net iets beter voorbereiden op het gesprek. Maar, zorg er niet voor dat je de vragen uit je hoofd gaat leren, want het laatste wat je wil is overkomen alsof je heel hard gerepeteerd hebt.

#1 Wat zijn je sterke punten?
#2 Wat zijn je zwakke punten?
#3 Waarom wil je deze baan zo graag hebben?
#4 Wat weet je over het bedrijf?
#5 Hoe kan jij bijdragen aan ons succes?
#6 Wat zou jij willen veranderen binnen het bedrijf?
#7 Wat weet je al over de functie?
#8 Wat lijkt je leuk aan deze functie?
#9 Wat doe jij als je een taak niet kunt uitvoeren?
#10 Waar zie je jezelf over vijf jaar?
#11 Sta je ervoor open om over te werken?
#12 Waaruit blijkt dat jij hart voor de zaak hebt?
#13 Wat doe jij eraan als je collega’s hun werk niet goed uitvoeren?
#14 Hoe handel jij conflicten op de werkvloer af?
#15 Wat doe je als blijkt dat je een deadline niet zal halen?
#16 Wat voor salaris heb je in gedachten?
#17 Hoe wil je jezelf ontwikkelen in het aankomende jaar?
#18 Hoe lang duurt het voordat jij je draai vindt in een nieuw bedrijf?
#19 Wat vind jij belangrijk aan een werkgever?
#20 Hoe ziet de ideale bedrijfscultuur er volgens jou uit?
#21 Beschrijf jezelf in drie (of vijf) woorden?
#22 Wat is het belangrijkste dat je tijdens je opleiding geleerd hebt?
#23 Wat zijn je hobby’s?
#24 Hoe ziet je droombaan eruit?
#25 Wie of wat motiveert jou?

De laatste sollicitatietips in je mailbox?
Vond jij deze sollicitatiegesprek tips handig? En wil je nooit meer een sollicitatietip van FG Progress missen? Meld je dan aan voor ons Sollicitatietips Alarm. Dan ontvang jij op het moment dat wij nieuwe sollicitatietips publiceren een mailtje. Zo ben je als eerste op de hoogte van onze nieuwe tips en blijven wij je helpen om je volgende sollicitatiegesprek tot een succes te maken.

Gerelateerde blogs

Laat een reactie achter