fbpx

5G netwerk: wat je moet weten

sollicitatie_tips12
0

5G netwerk: wat je moet weten
5G is de opvolger van het huidige 4G netwerk. Dat is ondertussen zeker, maar er zijn nog veel onduidelijkheden over het nieuwe en snellere netwerk. Hoe snel zal 5G worden, wanneer zullen we 5G in Nederland kunnen gebruiken en waar in Nederland zal het 5G netwerk beschikbaar zijn? In dit artikel geven wij jou het antwoord op deze en nog vele andere vragen over 5G.

5G wat is het?
5G wordt door veel mensen ook wel de vijfde generatie mobiele netwerken genoemd. Daarnaast denken velen dat het grootste voordeel van 5G is dat we dalijk allemaal een stuk sneller kunnen internetten. Het 5G netwerk gaat echter veel verder dan dat. 5G netwerken zijn datasnelwegen die ervoor zullen zorgen dat we sneller kunnen communiceren met machines, ook in levensbedreigende situaties. 5G zorgt ervoor dat de latency drastisch omlaag gaat: het maakt communicatie met een geringe hoeveelheid vertraging mogelijk. Zo kunnen doktoren in de toekomst patiënten in een ambulance op afstand beoordelen. Dit wordt gerealiseerd doordat er een grotere bandbreedte gebruikt wordt. Dat houdt letterlijk in dat er in kortere tijd een grotere hoeveelheid data via een bepaalde verbinding kan worden verstuurd. Hoe hoger de bandbreedte, hoe sneller data verstuurd en ontvangen kan worden. Direct een antwoord lezen? Waarom 5G? Wat gaat 5G veranderen? Hoe snel is 5G internet? Welke landen hebben 5G? 5G in Nederland

Waarom 5G?
Het uitrollen van het 5G netwerk gaat een onwijs grote verandering betekenen. 5G wordt door de meesten gezien als een nieuw en sneller mobiel netwerk. Maar, dat is lang niet alles wat het nieuwe netwerk met zich meebrengt. 5G gaat ervoor zorgen dat al jouw apparaten nog sneller met elkaar kunnen communiceren, zonder dat er enige vorm van vertraging optreedt. Daarnaast heeft 5G grote invloed op het Internet of Things. Dat betekent dat er steeds meer apparaten via internet zullen communiceren. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan verkeerslichten. Deze zullen dankzij het 5G netwerk op afstand bedient en zelfs geüpdate kunnen worden zonder dat daar iemand voor nodig is. 5G maakt gebruik van een nieuwe manier van zenden, doordat er twee dimensionale antennes ingezet worden. En dit alles zal ervoor zorgen dat wij sneller grotere hoeveelheden data kunnen versturen op een betrouwbare manier die ervoor zorgt dat dit niet ten koste gaat van de batterijduur van je devices.

Wat gaat 5G veranderen?
Het 5G netwerk kan dus een kritische rol gaan spelen in levensbedreigende situaties. Daarnaast maakt 5G het mogelijk dat er minder snel een storing ontstaat tussen apparaten die op grotere afstand met elkaar communiceren. De meeste storingen treden op omdat er een verbreking in het signaal zit, het 5G netwerk zorgt ervoor dat dit signaal betrouwbaarder is. Een bijkomend voordeel is dat eventuele storingen veel sneller en zonder tussenkomst van mensen kunnen worden opgelost. 5G gaat er voor zorgen dat websites sneller geladen worden en dat je nog sneller je favoriete films en serieus kunt kijken. Dus zonder vervelende buffers of hinderlijke onderbrekingen door een gebrek aan voldoende krachtig signaal. De verwachte snelheden van 5G zijn zo ontzettend hoog dat het netwerk vaste internetverbinding overbodig zou kunnen maken. Hierdoor heb je geen glasvezel of andere kabelverbindingen meer nodig en dat scheelt heel veel kabels!

Hoe snel is 5G internet?
Samsung heeft tests uitgevoerd waaruit is gebleken dat 5G snelheden van 10 Gigabit per seconde kan bereiken. Ofwel: 1,25 gigabyte per seconde. Ter illustratie: dat zijn meer dan 300 liedjes óf 5 afleveringen van je favoriete serie. Binnen één seconde. Om uit te kunnen leggen hoe absurd snel dit eigenlijk is, is het een heel goed idee om deze snelheden te vergelijken met die van het huidige, veel minder snelle, 4G netwerk. De maximale snelheid die met 4G behaald kan worden is slechts 1000 megabit (125 megabyte) per seconde. Dat betekent dat er verwacht wordt dat het 5G netwerk maar liefst honderd keer sneller zal worden dan ons huidige netwerk vandaag de dag is. Naast dat het netwerk ervoor zorgt dat er veel grotere snelheden behaald kunnen worden, zal het netwerk ook voor een veel stabielere en betrouwbare verbinding zorgen.
Welke landen hebben 5G?
Zuid-Korea is op dit moment het enige land waar landelijke 5G dekking uitgerold is. Provider SK Telecom biedt vanaf begin april landelijke 5G dekking aan. Tegelijkertijd bracht Samsung een geschikte smartphone uit. Daarvoor was het 5G netwerk alleen nog in een aantal Amerikaanse steden uitgerold. Dit netwerk, in Chigago en Minneapolis, is echter op dit moment uitsluitend voor een selectief aantal klanten beschikbaar. De door Samsung uitgevoerde snelheidstesten vonden vlak voor de uitrol van de landelijke 5G dekking eveneens in Zuid-Korea plaats. Daarnaast werd het nieuwe netwerk in meer dan 30 Europese landen, waaronder Nederland, getest. De verwachting is dat de rest van Amerika snel het voorbeeld van Chigago en Minneapolis volgt. Dan is de Verenigde Staten het tweede land waar landelijke 5G dekking gerealiseerd is. Daarna zal Europa snel aan de beurt komen.

5G in Nederland
In Nederland worden vandaag de dag door verschillende providers al serieuze voorbereidingen getroffen voor de uitrol van 5G in Nederland. Naar alle waarschijnlijkheid zullen wij in 2020 toegang krijgen tot het 5G netwerk. 5G is ondertussen In meerdere steden getest, waaronder Amsterdam, Rotterdam en Helmond. De testen zijn uitgevoerd in verschillende gebieden, zo is er getest op stedelijk gebied en op het gebied van transport, logistiek en landbouw. Den Haag wordt de eerste Nederlandse stad die volledige 5G dekking krijgt. Dit heeft de gemeente Den Haag in februari van dit jaar samen met telecomprovider T-Mobile naar buiten gebracht. Het 5G netwerk zal aan het eind van 2019 zelfs al geleidelijk in de Hofstad uitgerold gaan worden. De wethouder van Den Haag benadrukte bij de bekendmaking dat het netwerk niet alleen voor klanten van T-Mobile beschikbaar zou worden.

Gerelateerde blogs

Geen blogbericht gevonden.

Laat een reactie achter