fbpx

De do’s en dont’s bij het opstellen van een cv

Als je bij een bedrijf solliciteert is jouw motivatiebrief of cv één van de eerste kennismakingen van dat bedrijf met jou als persoon. Er zijn bij het opstellen van een cv een aantal essentiële onderdelen die absoluut niet vergeten mogen worden. Daarnaast zijn er ook dingen die je absoluut niet moet doen bij het opstellen van je cv, omdat je wil dat je een goede eerste indruk maakt. In dit artikel lees je de do’s en dont’s bij het opstellen van een cv.

Blijf professioneel

Solliciteren is en blijft een formele aangelegenheid, het is dan ook belangrijk om te allen tijde professioneel te blijven om zo een goede indruk te maken op de personen die jouw motivatiebrief en cv beoordelen. Ben je niet zo goed in spelling en grammatica? Laat je brief en cv dan eerst door iemand controleren die iets meer gevoel heeft met de Nederlandse taal. Het maken van spel- en grammaticafouten is namelijk een absolute no-go bij het opstellen van je cv.

Voeg een professionele foto toe aan je cv en geen foto van tijdens het stappen of foto met bijvoorbeeld een Snapchat filter. Maak een foto met een rustige achtergrond en zorg ervoor dat je er representatief uitziet. Representativiteit is voor bedrijven namelijk zeer belangrijk. Daarnaast is het, voornamelijk voor starters, belangrijk om een e-mailadres te kiezen dat professioneel overkomt. Dus, bijvoorbeeld géén gekkeplayer1234[at]hotmail[dot]com.

Doe genoeg moeite

Maar dan ook echt précies genoeg. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om onderzoek te doen naar de huisstijl van een bedrijf, om zo een cv op te stellen dat qua vormgeving en kleur aansluit op het bedrijf. Het toevoegen van een profielschets aan je cv, een korte introductie over wie jij bent en wat je te bieden hebt, zorgt als het ware voor een introductie van je cv en dat is iets wat recruiters erg fijn vinden. Doe daarnaast echt je best om aan te tonen op welke gebieden jij uitblinkt.

Het is belangrijk dat je met jouw cv zo’n dusdanig goede indruk maakt, waardoor je blijft hangen. Dat kun je bijvoorbeeld doen door een video met je sollicitatie mee te sturen, omdat video’s makkelijker blijven hangen en een nog beter beeld van jou geven. Probeer niet bij recruiters te blijven hangen door veel te veel tekst te gebruiken. Het is daarentegen juist beter om je cv kort te houden. Heb je twijfels over je cv? Laat je cv door bekenden bekijken en let hierbij op de reactie van diegene met betrekking tot je cv.

Wat zet je wel op je cv? En wat zeker niet?

Voor heel veel functies is het belangrijk dat een recruiter kan zien of een kandidaat de nodige werkervaring heeft, maar let goed op. Plaats alleen relevante werkervaringen op je cv. Als jij bijvoorbeeld ergens als telecom monteur solliciteert is het totaal niet relevant dat je op je vijftiende een krantenwijk gehad hebt. Een veelgemaakte fout is dan ook dat (vooral starters) al hun bijbanen in hun cv opnemen. Belangrijk om et weten is dat kwaliteit boven kwantiteit gaat bij het beoordelen van een kandidaat.

Verder is je cv geschikt om alles op te nemen waar je trots op bent. Dus: welke kennis of vaardigheden je bezit en/of welke certificaten je naast de officiële diploma’s behaald hebt. Maar het ook het uitlopen van een marathon of vrijwilligerswerk kunnen zonder enige twijfel op je cv gezet worden. Als je echt socialmediakanalen aan je cv wil toevoegen, voeg dan niet de links naar je Facebook- of Instagramprofiel, maar wél de link naar je LinkedIn-pagina.

Meer cv tips

In het artikel ‘Cv maken? 5 bruikbare tips!’ geven we je vijf zeer handige tips die je zeker even moet doorlezen als je aan de slag gaat met het opstellen van je cv. Als je de tips uit dat artikel combineert met de do’s uit dit artikel, dan kun je die nieuwe baan bijna niet meer mislopen.

Vind jij de sollicitatietips van FG Progress interessant en wil je er geen een meer missen? Vul onderstaand formulier in en ontvang als eerste een mailtje als wij nieuwe sollicitatietips gepubliceerd hebben!