fbpx

Sollicitatiebrief schrijven

sollicitatie_tips9
0

Hoe schrijf je een goede sollicitatiebrief?
Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging en sta je op het punt om te solliciteren op een vacature die je enorm aanspreekt? Dan is het hoog tijd om aan de slag te gaan met het schrijven van een sollicitatiebrief. Maar, hoe schrijf je een goede sollicitatiebrief? In dit artikel lees je aan welke voorwaarden een goede sollicitatiebrief moet voldoen en andere handige weetjes, zoals hoe je een sollicitatiebrief begint en afsluit.

Sollicitatiebrief: hoe begin je?
Veel mensen vinden het lastig om te bepalen hoe je een sollicitatiebrief begint. Om dit te kunnen bepalen is het handig om uit te zoeken aan wie je jouw sollicitatiebrief nou eigenlijk schrijft. Spreek deze persoon vervolgens direct aan. Dit doe je bijvoorbeeld door je brief te beginnen met “Beste [voornaam achternaam]”, wat altijd een goede opening van een sollicitatiebrief is. Als je bij overheidsinstelling of bank solliciteert, kun je als aanhef wellicht beter ‘geachte’ gebruiken. Als je solliciteert is het belangrijk om een goede eerste indruk te maken en de aandacht te trekken. In je sollicitatiebrief kun je dit doen met behulp van een ijzersterke openingszin, waarmee je echt met de deur in huis valt. Schrijf niet letterlijk dat je met de deur in huis valt, maar vertel waarom je die baan wil en waarom jij vindt dat je bij dat bedrijf hoort. En doe dit op een creatieve en pakkende manier, zodat je de aandacht trekt, indruk maakt en blijft hangen.

Waar moet een sollicitatiebrief aan voldoen?
Nadat je de goede aanhef gekozen hebt en een sterke, eerste alinea met een ijzersterke eerste zin geschreven hebt, is het tijd om iets over jezelf te vertellen. Geef in de volgende alinea’s dus meer informatie over wie jij bent, wat je doet, waar je goed in bent, waarom jij de geschikte kandidaat voor deze baan bent en welke dingen je heel graag nog zou willen leren. Het is belangrijk dat uit jouw brief blijkt hoe enthousiast je over de baan bent en hoe graag je voor het bedrijf wilt werken. Er zijn vier belangrijke onderdelen waaraan je sollicitatiebrief in ieder geval moet voldoen. Dit zijn: een pakkende inleiding, een motiverende tekst over de baan en het bedrijf, een korte uiteenzetting waarom jij de ideale kandidaat bent (maak hierbij een koppeling met een aantal relevante zaken uit je cv) en een sterke afsluiting. Houd een sollicitatiebrief kort als je wilt dat je hele brief gelezen wordt. Ga uit van vier alinea’s die elk uit ongeveer vijf zinnen bestaan.

Sollicitatiebrief: waarom wil je hier werken?
Een belangrijk onderdeel van de sollicitatiebrief is je motivatie: een korte uiteenzetting waarin je vertelt waarom je denkt dat jij de ideale kandidaat voor de functie bent en waarom je voor dat bedrijf wil werken. Het is een goed idee om deze standaardvraag uit het sollicitatiegesprek (link naar tips sollicitatiegesprek) in je brief alvast te beantwoorden. Maar, hoe kun je nou het best uitleggen waarom jij denkt dat je heel goed bij een bedrijf past? Hierbij is het belangrijk om dit op een positieve manier over te brengen. Stel: een bedrijf vraagt in een vacature om een flexibele medewerker en jij vind het zelf fijn om je eigen tijden in te kunnen delen en niet van 09.00 uur tot 17.00 uur te moeten werken. Schrijf dan niet “dat je er niet van houdt om van 09.00 uur tot 17.00 uur te werken”, maar schrijf bijvoorbeeld “dat je ervan houdt om flexibel te werken”. De tweede zin heeft een positievere lading.

Sollicitatiebrief afsluiten
Tot slot is het belangrijk om je sollicitatiebrief op een goede manier af te sluiten. Over het algemeen gebeurt dit op een vrij zakelijke en standaard manier, waarmee je ervoor probeert te zorgen dat het bedrijf je uitnodigt voor een kennismakingsgesprek. Een goede manier om je sollicitatiebrief af te sluiten is door te zeggen dat je jouw motivatiebrief graag verder toelicht in een gesprek. 
Het is in heel je sollicitatiebrief belangrijk om zelfverzekerd over te komen. Vermijd daarom in de afsluiting het gebruik van woorden als hopen, hopelijk en denken. Schrijf dus bijvoorbeeld: “Graag licht ik mijn motivatiebrief verder aan u toe in een eerste kennismakingsgesprek”, in plaats van: “Ik hoop dat ik wordt uitgenodigd voor een sollicitatiebrief”. En dan is je sollicitatiebrief klaar om verstuurd te worden en is het afwachten geblazen.

Wanneer bellen na sollicitatiebrief?
Als je jouw droomvacature gevonden hebt en jouw cv en sollicitatiebrief hebt opgestuurd lijken de dagen soms wel weken te duren. Je wilt zo graag weten of je wordt uitgenodigd voor een eerste kennismakings- of sollicitatiegesprek, dat je eigenlijk niet kunt wachten om zelf contact met het bedrijf op te nemen. Maar, veel mensen vinden dit spannend en zijn bang dat ze ongeduldig of zeurderig overkomen. Na hoe lang zonder reactie op je sollicitatiebrief kun je een bedrijf bellen? Je kunt een bedrijf na ongeveer twee tot drie weken bellen om te vragen hoe het er op dat moment voor staat. Stel deze vraag zo neutraal mogelijk, je wilt deze functie ten slotte nog steeds heel graag bekleden binnen dit bedrijf. Naar aanleiding van je vraag volgt er over het algemeen enige tekst en uitleg over waarom het proces vertraagd is. Tijdens het gesprek kun je proberen te peilen hoe groot de concurrentie voor de betreffende vacature is, bijvoorbeeld door te vragen hoeveel andere reacties van sollicitanten het bedrijf ontvangen heeft.

De laatste sollicitatietips direct in je mailbox?
Wil jij geen sollicitatietip van FG Progress missen? Schrijf je dan snel in voor onze nieuwsbrief en verzeker jezelf van het feit dat je altijd meteen een mailtje ontvangt als wij een nieuwe sollicitatietip gepubliceerd hebben. Met deze sollicitatietips geven wij jou de handvaten die je kunnen helpen bij het vinden van je droombaan, het opstellen van je cv, het schrijven van een goede motivatiebrief en het voorbereiden van het sollicitatiegesprek.

Gerelateerde blogs

Laat een reactie achter