fbpx

Voordelen payrolling

payrolling
0

Wat is payrolling?
Als een bedrijf aan payrolling doet, dan doet het afstand van de verplichtingen van het werkgeverschap. Het payrollbedrijf neemt deze over en is zo dus verantwoordelijk voor de juridische verplichtingen en salarisadministratie van de werknemer. Deze werknemer voert zijn werkzaamheden uit voor het bedrijf, maar staat op de loonlijst van het payrollbedrijf. Deze payroll constructie levert zowel voor opdrachtgevers als voor werknemers verschillende voordelen op. In dit artikel vind je de voordelen van payroll en alles wat je verder over payroll moet weten.

De voordelen van payroll voor opdrachtgevers
Payrolling levert opdrachtgevers drie zeer belangrijke voordelen op:

Het payrollbedrijf is verantwoordelijk voor de personeels- en salarisadministratie, dus opdrachtgevers hoeven zich zelf niet meer bezig te houden met administratieve werkzaamheden.
Opdrachtgevers zijn niet verantwoordelijk voor de doorbetaling van loon bij ziekte of arbeidsongeschiktheid. Daarnaast draait het ook niet op voor de eventuele ontslagvergoedingen.
Heb je als opdrachtgever net een groot project afgerond en heb je de werknemer daarom niet meer nodig? Het laatste belangrijke payroll voordeel is de flexibiliteit die het opdrachtgevers oplevert: het payrollcontract kan altijd verscheurd worden.

De voordelen van payroll voor werknemers
Ook voor werknemers levert payrolling drie essentiële voordelen op:

De personeels- en salarisadministratie zijn de belangrijkste werkzaamheden voor het payrollbedrijf. Dit loopt daarom over het algemeen ook op rolletjes en daardoor kun jij er als werknemer op rekenen
Als payrollwerknemer ben je verzekerd van de wettelijk vereiste vakantiedagen en doorbetaling bij ziekte of arbeidsongeschiktheid. Omdat je juridisch gezien in dienst bent bij het payrollbedrijf, zijn zij daar verantwoordelijk voor.
Bij sommige projecten zul je samenwerken met personeel dat wél op de loonlijst staat van de opdrachtgever. Toch zullen jullie evenveel verdienen, omdat payrollbedrijven betalen volgens het ABU- of NBBU-CAO. En dus heb je hetzelfde loon als je collega’s.

Verantwoordelijkheid bij payrolling
Ben jij van plan om binnenkort payrollmedewerkers voor je bedrijf in te huren? Dan is het handig om te weten dat je dan niet meer verantwoordelijk bent voor de juridische verplichtingen. Het payrollbedrijf neemt daarnaast de volledige verantwoordelijkheid van de salarisadministratie op zich. Als opdrachtgever blijf jezelf verantwoordelijk voor het aannemen van nieuw personeel, het voeren van functionerings- en beoordelingsgesprekken en de hoogte van het salaris bepalen.

Jij, als opdrachtgever, blijft verantwoordelijk voor het alledaagse werk binnen en de verplichtingen van het bedrijf. Het aannemen van nieuw personeel en het bepalen van de hoogte van de salarissen blijven dus tot jouw verantwoordelijkheden horen. Wel heb je de mogelijkheid om afscheid te nemen van de payrollmedewerker wanneer jij dat wilt. Dus, blijven de aanvragen een tijdje uit en kun je het daardoor met wat minder handjes af? Dan beëindig je gewoon het contract.

Payroll voor zzp’ers
De meeste zzp’ers vinden het vervelend om zich bezig te houden met de financiële en administratieve verplichtingen. Voor deze zzp’ers is payrolling de ideale oplossing. De meeste payrollbedrijven nemen deze verantwoordelijkheden namelijk volledig van je over. Daardoor kun jij gewoon doen waar je goed in bent en wordt de administratieve rompslomp voor je gedaan. Daardoor houdt je naast je werk genoeg tijd over voor andere dingen!

Maar, toch is het maar de vraag of het voor zzp’ers niet veel aantrekkelijker is om bijvoorbeeld gebruik te maken van de diensten van een boekhouder. Als zzp’er heb je namelijk meerdere voordelen bij de Belastingdienst, waardoor je uiteindelijk minder belasting hoeft af te staan. Zo heb je recht op ondernemers- en startersaftrek. Daarvoor moet je wel minimaal 1225 uur per jaar als zzp’er actief zijn.

Gerelateerde blogs

Geen blogbericht gevonden.

Laat een reactie achter